Asya-Afrika Hukuk Danışma Teşkilatı (AALCO)

Uluslararası Teşkilat Künyesi

Teşkilatın Amacı:

Üyelerine uluslararası hukuk alanında danışmanlık sağlamakta, Asya ve Afrika kıtalarını ilgilendiren ortak hukuki konularda işbirliği ve görüş alışverişini sağlayan bir platform görevi yürütmektir.

Kuruluş tarihi:

1955

Merkezi:

Yeni Delhi

Genel Sekreteri:

Kamalinne Pinitpuvadol (Tayland)

Üye Ülkeler:

Türkiye dahil 48 üyesi bulunmaktadır.

Türkiye’nin Üyelik Durumu:

Türkiye 1975 yılında üye olmuştur.

Teşkilatın Tarihi:

Nisan 1955’te toplanan Bandung Konferansı’nın somut bir sonucu olarak görülen AALCO’nun adı, Afrika ülkelerinin de katılımını sağlamak hedefiyle, 1958 yılında Asya-Afrika Hukuk Danışma Komitesi, 2001 yılında ise bugünkü ismi olan Asya-Afrika Hukuk Danışma Teşkilatı olarak değiştirilmiştir.

AALCO’nun Statüsünde Teşkilat’ın amaç ve işlevleri, üyelerine uluslararası hukuk alanında danışmanlık sağlamak, Asya veAfrika’yı ilgilendiren ortak hukuki konularda işbirliği ve görüş alışverişi platformu görevi görmek, Teşkilat’ın uluslararası hukuk konularına ilişkin görüşlerini BM ile diğer uluslararası kuruluşlara iletmek, BM Uluslararası Hukuk Komisyonu’nun (UHK) incelemekte olduğu konulara ilişkin Teşkilat görüşünü aktarmak, Komisyon raporlarına dair görüş vermek ve tavsiyelerde bulunmak olarak sıralanmaktadır.

AALCO’nun genel kurul organı “Yıllık Oturum”dur. Yıllık Oturumlar genellikle iki bölgesel grup olan Asya ve Afrika arasındaki rotasyon temelinde bir üye devlet tarafından düzenlenmektedir. Bugüne kadar 61 yıllık oturum gerçekleştirilmiştir. 62. Yıllık Oturum, 8-13 Eylül 2024 tarihlerinde Tayland’ın evsahipliğinde Bangkok’ta düzenlenecektir.