Akdeniz Parlamenter Asamblesi (AKDENİZ-PA)

Uluslararası Teşkilat Künyesi

Teşkilatın Amacı:

Akdeniz Parlamenterler Asamblesi’nin (AKDENİZ-PA) temel amacı, Avrupa-Akdeniz ve Körfez bölgesinde karşılaşılan zorluklara ortak çözümler bulmak ve bölge halklarının barış ve refahı için üye devletler arasında siyasi, ekonomik ve sosyal işbirliğini geliştirmektedir.

Kuruluş Tarihi:

2005

Merkezi:

Napoli

Başkanı:

Enaam Mayara (Fas)

Türkiye’nin Üyelik Durumu:

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, 2 Mart 2005 tarihli 65. birleşiminde ülkemizin AKDENİZ-PA’ya üye olmasını kararlaştırmış olup, Türkiye 2007 yılı itibariyle Asamble’ye üye olmuştur.

Teşkilatın Tarihi

AKDENİZ-PA Avrupa-Akdeniz bölgesi ülkelerinin ulusal parlamentoları tarafından tesis edilmiş uluslararası bir kuruluştur. 31 üyesi bulunmaktadır.

Üye ülkeler: Andorra, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Cezayir, Fas, Filistin, Fransa, GKRY, Hırvatistan, İsrail, İtalya, Karadağ, Libya, Lübnan, Kuzey Makedonya, Malta, Mısır, Monako, Moritanya, Portekiz, Romanya, San Marino, Sırbistan, Slovenya, Suriye, Tunus, Türkiye, Ürdün, Yunanistan, Birleşik Arap Emirlikleri,Katar

AKDENİZ-PA’ya Birleşmiş Milletler 64. Genel Kurulu’nda (2009) daimi gözlemci statüsü tanınmıştır.

Türkiye’nin Teşkilatla İlişkileri:

AKDENİZ-PA toplantıları, gerek Asamble gündemi içinde, gerek ikili temaslar sırasında, ülkemizin terörizm ve örgütlü suçlarla mücadele, göç, ekonomik, sosyal ve çevresel sorunlar, iklim değişikliği, işsizlikle mücadele, karşılıklı ticaretin geliştirilmesi, kültürler ve medeniyetler arası diyalog, insan hakları, eğitim gibi çok geniş bir yelpazeye yayılan konulardaki yaklaşımının Milletvekillerimiz tarafından muhataplarına doğrudan aktarılabilmesi açısından uygun bir platform teşkil etmektedir.

TBMM, AKDENİZ-PA’da 5 milletvekili ile temsil edilmektedir. TBMM 28. Yasama Döneminde AKDENİZ-PA Türk Grubunun Başkanlığını Antalya Milletvekili Atay Uslu yürütmektedir.

AKDENİZ-PA her sene, yürüttükleri çalışma ve faaliyetlerle anlayış, karşılıklı saygı, sosyo-ekonomik işbirliği, siyasi diyalog, güven inşası ve çatışmaların çözümünü teşvik amacıyla bölge halkları arasında köprü kurmaya katkıda bulunan siyasi, ekonomik, kültürel, bilimsel ve sosyal işler ile spor, gazetecilik ve sanat camiasından kişi, kurum ve kuruluşlara ödüller vermektedir.

Ülkemizce yürütülen faaliyetler bağlamında İçişleri Bakanlığı’nın "Kadın Destek Uygulaması" (KADES) AKDENİZ-PA 2021 yılı ödülüne, Sayın Cumhurbaşkanımızın Refikaları Sayın Emine Erdoğan’ın himayelerinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen "Sıfır Atık Projesi" ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Geleceğe Nefes” kampanyası AKDENİZ-PA 2022 yılı ödülüne, İçişleri Bakanlığı’nın “Hayvan Durum İzleme (HAYDİ)” mobil uygulaması ise AKDENİZ-PA 2023 yılı ödülüne layık görülmüştür.