Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Forumu (APEC)
Uluslararası Örgüt Künyesi

Örgütün Amacı:

Asya-Pasifik bölgesinde ticaret ve yatırımın serbestleştirilmesi, ekonomilerin entegrasyonu için ticari ve teknik işbirliği ile iş bağlantılarının kolaylaştırılması.

Kuruluş Tarihi:

1989

Merkezi:

APEC Sekreteryası Singapur’da bulunmaktadır

İcra Direktörü:

Dr. Alan Bollard

Üye Ülkeler:

Avustralya, Brunei Darussalam, Kanada, Şili, ÇHC, Hong Kong Özel İdaresi (Hong Kong China adıyla), Endonezya, Japonya, Kore, Malezya, Meksika, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Peru, Filipinler, Rusya Federasyonu, Singapur, Tayvan (Chinese Taipei adıyla), Tayland, ABD ve Vietnam

Türkiye’nin Üyelik Durumu:

Üye değildir.

Örgütün Tarihi

APEC, Asya-Pasifik bölgesindeki 12 ekonomi (Avustralya, Brunei, Kanada, Endonezya, Japonya, Malezya, Yeni Zelanda, Filipinler, Singapur, G. Kore, Tayland ve ABD) arasında 1989 yılında Kanbera’da düzenlenen toplantı sonucunda gayrıresmi bir diyalog grubu olarak ortaya çıkmıştır. 1991 yılında Seul’de yapılan Üçüncü Bakanlar Toplantısı’nda, ÇHC, Hong Kong ve Tayvan’ın da kabul edilmesiyle APEC’in üye sayısı 15’e çıkmıştır. 1993 yılındaki Blake Zirvesi’nde, Meksika, Papua Yeni Gine ve Şili üyeliğe kabul edilmişlerdir.

APEC, Asya Pasifik Bölgesindeki ana ekonomik forum olarak kendisini tanımlamaktadır. Temel hedefi bölgede sürdürülebilir ekonomik büyüme sağlanmasıdır. Serbest ve açık ticaret ve yatırımın teşviki, APEC ülkelerinin ekonomik entegrasyonunun güçlendirilmesi ve diğer bazı alanlarda işbirliğinin geliştirilmesi örgütün temel amaçları arasında yer almaktadır.

Türkiye’nin Örgüt’le İlişkileri

APEC, üyelerinin toplamının demografik, ekonomik ve ticari açılardan ortaya koyduğu büyüklük bakımından önemli bir oluşum halinde gelmiştir. APEC, dört kıta üzerine yayılmış, üyeleri dünya nüfusunun % 40’ını barındıran (yaklaşık 2,7 milyar kişi), dünya ekonomisinin % 55’ini oluşturan, dünya ticaretinin ise % 45’ini gerçekleştiren 21 ekonomiden oluşan önemli bir platform niteliği kazanmıştır. Türkiye, Asya-Pasifik bölgesinin giderek artan önemi ve ağırlığı çerçevesinde, APEC bağlamında yaşanan gelişmeleri de yakından takip etmektedir.